Links

Verwijzingen openen in een nieuw venster. Door het venster te sluiten keert u weer terug naar de website van het E. du Perron Genootschap.


naar bovenActueel

prijsE. du Perron prijs

De E. du Perronprijs - een initiatief van de Gemeente Tilburg en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg - is ingesteld ter bekroning van mensen of instellingen die zich door hun actieve bijdrage aan de cultuur verdienstelijk hebben gemaakt voor wederzijds begrip en een goede verstandhouding van verschillende bevolkingsgroepen in Nederland.

 

E. du Perronprijs 2013 en derde Du Perronlezing

Koen Peeters, Duized heuvelsOp 28 maart 2013 is de E. du Perronprijs 2012 te Tilburg uitgereikt aan Koen Peeters voor zijn roman over Rwanda Duizend heuvels (Uitgeverij De Bezige Bij). De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de School of Humanities van Tilburg University en brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc).  De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan de multiculturele samenleving. De jury koos Peeters uit drie genomineerden: ‘Met een veelstemmige roman grijpt hij de lezer aan en verleidt hem tegen wil en dank tot betrokkenheid.’
De andere genomineerden waren Tommy Wieringa met Dit zijn de namen en Ed van Thijn met Blessuretijd. De jury verkoos Peeters’ Duizend heuvels, omdat hij ‘in staat is om menselijke proporties aan te brengen in de waanzin van grote getallen die de media ons voorschotelen’. ‘Geleidelijk aan maakt Peeters van etnische bevolkingsgroepen weer mensen.’ De jury roemt ook de rijke stijl van Peeters.
De jury bestond uit prof. dr. Sjaak Kroon (voorzitter), drs. Geno Spoormans (secretaris), dr. Sander Bax, prof. dr. Herman Beck, dr. Tineke Nugteren, drs. Wilbert van Herwijnen  en dr. Manu van der Aa. Eerder werd de E. du Perronprijs uitgereikt aan onder anderen Ramsey Nasr, het schrijversduo Alice Boots en Rob Woortman, Abdelkader Benali en Adriaan van Dis. Job Cohen, voormalig burgemeester van Amsterdam en oud politiek leider van de PvdA, hield voorafgaande aan de prijsuitreiking de derde E. du Perronlezing over de vraag of diversiteit nog wel een maatschappelijk thema is.


E. du Perronprijs 2012 en tweede Du Perronlezing


Ramsey Nasr voor zijn dichtbundel Mijn nieuwe vaderland.Op 10 mei 2012 is in Tilburg de E. du Perronprijs 2011 uitgereikt aan Ramsey Nasr voor zijn dichtbundel Mijn nieuwe vaderland. Gedichten van crisis en angst. Ramsey Nasr (1974) is acteur, dichter/schrijver en regisseur. In 2009 werd hij voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. Mijn nieuwe vaderland is een hybride bundel waarin gedichten, essays en lezingen verzameld zijn. De jury is van mening dat Nasr in deze bundel doet wat van een Dichter des Vaderlands verwacht mag worden: hij geeft een cultuurkritische en pijnlijke diagnose van het hedendaagse Nederland. Hij deinst er niet voor terug om zich in scherpe bewoordingen uit te laten over maatschappelijke misstanden en neemt daarbij zijn rol als publieke intellectueel serieus. Daarmee getuigt hij een erfgenaam van Du Perron te zijn.
De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de School of Humanities van Tilburg University en het brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc). De E. du Perronprijs is bedoeld voor mensen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan de multiculturele samenleving. Net als Du Perron in zijn tijd, signaleren zij grenzen en doorbreken ze scheidsmuren die wederzijds begrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de weg staan. De jury bestond uit prof. dr. Sjaak Kroon (voorzitter), drs. Geno Spoormans (secretaris), dr. Sander Bax, prof. dr. Herman Beck, dr. Tineke Nugteren, drs. Wilbert van Herwijnen (gemeente Tilburg) en dr. Manu van der Aa (Universiteit Antwerpen en Du Perron Genootschap). Eerder werd de E. du Perronprijs uitgereikt aan onder anderen Marion Bloem, Max Velthuijs, Hugo Pos, Hafid Bouazza, Anil Ramdas, Kader Abdolah, Guus Kuijer, Adriaan van Dis, Abdelkader Benali en het schrijversduo Alice Boots en Rob Woortman.
Voorafgaand aan de uitreiking sprak Paul Scheffer, hoogleraar Europese Studies aan Tilburg University, de tweede E. du Perronlezing uit over de vraag wat de gevolgen kunnen zijn van de voorspelde verschuiving van het zwaartepunt van de wereldeconomie van het Westen naar het Oosten.
De 23e E. du Perronprijs wordt in mei 2013 uitgereikt.


E. du Perronprijs 2011 en tweede Du Perronlezing

Naar verwachting vinden uitreiking en lezing medio april 2012 plaats te Tilburg.


E. du Perron prijs 2010 voor Alice Boots en Rob Woortman.

de kom‘Anton de Kom. Biografie 1898 – 1945 / 1945 – 2009’ (Amsterdam: Contact, 2010). De jury stelt dat zij een voorbeeldige biografie hebben geschreven over het leven en tweede leven van de Surinaamse Nederlander Anton de Kom, die in 1920 in Nederland arriveert om het Nederlandse publiek bekend te maken met zijn land van herkomst. De auteurs laten zien hoe De Kom tot twee keer toe speelbal wordt van politieke machinaties. In een fascinerend en genuanceerd relaas krijgen we een scherp beeld van hoe deze antislavernij activist keer op keer geknecht wordt. Het boek laveert historisch zorgvuldig en genuanceerd door een levensverhaal dat een enorme aantrekkingskracht heeft gehad op mythevorming.
De jury bestond uit prof. dr. Sjaak Kroon (voorzitter), drs. Geno Spoormans (secretaris), dr. Sander Bax, prof. dr. Herman Beck, dr. Tineke Nugteren, drs. Wilbert van Herwijnen (gemeente Tilburg) en dr. Manu van der Aa (Universiteit Antwerpen en E. du Perron Genootschap). Eerder werd de E. du Perronprijs uitgereikt aan onder anderen Marion Bloem, Max Velthuijs, Hugo Pos, Hafid Bouazza, Anil Ramdas, Kader Abdolah, Guus Kuijer, Adriaan van Dis en Abdelkader Benali.

 

E. du Perron prijs 2009 voor Abdelkader Benali

matsier

matsierOp 27 januari 2010 is de twintigste E. du Perronprijs uitgereikt aan de schrijver Abdelkader Benali. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Benali ontvangt de prijs omdat hij als exponent van de ‘migrantenliteratuur’ met zijn boek De stem van mijn moeder aantoont dat we de ‘migrantenroman’ voorbij zijn. Met dit boek heeft hij niet een roman van een rijkgeschakeerd Nederland geschreven, maar een rijkgeschakeerde Nederlandse roman.
Zie uvt.nl/fgw/jeugdliteratuur.


E. du Perron prijs 2008

matsierOp 14 januari is de 19e E. du Perronprijs uitgereikt aan de schrijver Adriaan van Dis vanwege 'zijn niet aflatende persoonlijke betrokkenheid bij het ideaal van eenruimhartige en open wereld, waarin de kool en de geit niet gespaard hoeven te worden'. Van Dis ontvangt disde prijs voor zijn verhalenbundel Leeftocht.Veertig jaar onderweg,waarin hij de verhalendie hij de afgelopen decennia publiceerde in bundels en tijdschriften verzamelde, herschikte en deels herschreef. Uit Leeftocht (Augustus, 2007) komt een fascinerend beeld naar voren van een auteur die een leven lang worstelt met de categorieën en maatstaven waarlangs wij ons leven meten en waaraan wij ons al dan niet aanpassen. Ras, nationaliteit, sekse, geaardheid, taal, gedragscodes verliezen hun eenduidigheid wanneer ze worden gedoopt in de inkt van Van Dis. >> Lees verder

E. du Perron prijs 2007

matsierOp 23 januari 2008 is aan de schrijver Guus Kuijer de achttiende E. du Perronprijs uitgereikt. Hij ontving die wegens zijn ‘oorspronkelijke en rijkgeschakeerde bijdrage aan agnostisch, interreligieus en literair Nederland’, aldus de jury. Die roemde vooral zijn twee laatste boeken voor volwassenen: Hoe een klein rotgodje God vermoordde en Het doden van een mens. De uitreiking vond plaats tijdens het symposium ‘Is er meer tussen hemel en aarde? Lees verder

E. du Perron prijs 2006

matsier
Broers Kaarim en Hakim Traïdia

matsierE. du Perron prijs 2005

Het achtenveertigste uur
Nicolaas Matsier

beekmansE. du Perron prijs 2004

Eén hand kan niet klapt
Kees Beekmans


Du Perron op Facebook


Boeken en gedichten

Boeken van E. du Perron

 • Cover Het Land van HerkomstHet land van herkomst
  HET LAND VAN HERKOMST (voor het eerst verschenen in 1935) is een van de belangrijkste romans die tussen de twee wereldoorlogen werd geschreven.
  E. du Perron (1899-1940) droeg het boek op aan zijn vrouw Elisabeth de Roos, die model stond voor het personage Jane. Aan haar wil Arthur Ducroo, Du Perrons alter ego, zichzelf laten zien zoals hij is.
  In alternerende hoofdstukken geeft Du Perron daartoe een beeld van zijn "twee vaderlanden": het Indië van zijn jeugd en het Parijs van zijn volwassen leven. Hij maakte daarmee zijn eigen leven tot inzet van zijn boek.

  Lees ook over dit boek;
  Een monument voor allochtonen, De Groene Amsterdammer
  , 10-3-2001.

2Gedichten van E. du Perron

meudonDossier Eddy du Perron bij De letteren Spreken


Du Perron plaatsen en straten

Woonplaatsen van E. du Perron

 • Gistoux (gemeente Chaumont-Gistoux, algemeen)
 • Parijs (stad Parijs, algemeen)
 • Brussel (stad Brussel, algemeen)
 • Bergen (gemeente Bergen, algemeen)
Straten vernoemd naar Du Perron

Ons lid Krijn ter Braak heeft een overzicht gestuurd van Du Perron en Ter Braak straten. Stof tot nadenken. Dertien keer Du Perron tegenover negentien keer Ter Braak. Meestal in Noord- en Zuid-Holland. Allebei één plein. Eenmaal Eduard, eenmaal Edgar. [zie ook: Nieuwsbrief EDPG, okt.2005]


Bibliotheken

Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
E. du Perron in de Digitale Bibliotheek.
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is een website over de Nederlandse taal en literatuur. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën, portretten en hyperlinks. De dbnl zal de komende jaren uitgroeien tot een rijk gevulde bibliotheek, waarin vele schatten uit de Nederlandse taal en literatuur op een aantrekkelijke manier gepresenteerd worden.

Koninklijke Bibliotheek

 • Bij gebrek aan ernst zijnde de volledige werken van Duco Perkens, 1926.www.kb.nl
 • E. du Perron in de KB.
 • 100 Hoogtepunten van de KB
  Honderd van de mooiste en meest interessante stukken werden in 1994 bijeengebracht in het boek 'Honderd Hoogtepunten van de Koninklijke Bibliotheek'. Een jaar later maakte de KB de gelijknamige webexpositie;
  • Du Perron in het 100 Hoogtepunten van de KB

 • PDF Gebiologeerd door zichzelf, 1999 Gebiologeerd door zichzelf: het literaire leven van H. Marsman & E. du Perron [PDF] / [samenstelling: Reinder Storm en Kees Thomassen] Koninklijke Bibliotheek, 1999.

 • Letterkundig Museum
  Het Letterkundig Museum beheert het Nederlandse literaire erfgoed vanaf 1750, inclusief de kinder- en jeugdliteratuur. Het verzamelt handschriften, brieven, illustraties, portretten, knipsels, audio-visueel materiaal, curiosa, etc. Het stelt dat materiaal beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.
  Naast de vaste opstellingen worden er regelmatig wisseltentoonstellingen georganiseerd. Behalve exposities en bijbehorende educatieve activiteiten verzorgt het museum schrijversoptredens, publicaties en video-producties.

 • Archief en Museum voor het Vlaams Cultuurleven
  Het Archief en Museum voor het Vlaams Cultuurleven verzamelt en bewaart archieven van schrijvers en kunstenaars, documentatiemateriaal (knipsels, brochures, affiches, ...) en portretten i.v.m. het Vlaamse cultuurleven vanaf 1750. Het AMVC-Letterenhuis heeft twee belangrijke opdrachten: het is enerzijds een archief- en documentatiecentrum en anderzijds een museum.

 • Indische Letteren
  Indische Letteren is een tijdschrift met artikelen over de Indisch-Nederlandse letterkunde. Het verschijnt sinds maart 1986 vier maal per jaar.
  Indische Letteren is het tijdschrift van de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde. De werkgroep organiseert regelmatig lezingen en symposia over historische en moderne onderwerpen op het gebied van de Indisch-Nederlandse literatuur.

 • Het Damescompartiment
  In "het Damescompartiment" van de Indische letterkunde, aldus Rob Nieuwenhuys in zijn Oost-Indische Spiegel, reizen eigenlijk maar vijf schrijfsters: M.C. Frank, Mina Krüseman, Annie Foore, Melati van Java en Therese Hoven. De suggestie is duidelijk: in de rest van de voorname letteren-trein horen alleen heren thuis. Hoe geestig de term ook is, het idee erachter is niet juist. Want er waren veel meer schrijfsters dan de grote vijf. Het merendeel van hen was ooit beroemd, berucht of ten minste bekend.


Literatuurgeschiedenis

 • Zacht LawijdZL, literair-historisch tijdschrift
  website: www.zachtlawijd.be
  Zacht Lawijd besteedt als literair-historisch tijdschrift aandacht aan de de negentiende- en twintigste-eeuwse literatuur in Vlaanderen en Nederland. Naast uitgewerkte artikelen bevat het rubrieken waarin korte, documentaire beschouwingen bij allerlei archivalia (foto's, handschriften, drukproeven en dergelijke) worden gepresenteerd. Niet alleen bekende auteurs en hun werk komen daarbij aan bod, maar ook vergeten schrijvers krijgen opnieuw aandacht.
 • Het Interbellum 1920-1940
 • Het tijdschrift FORUM en E. du Perron.


Tijdgenoten

J. C. Bloem, Menno ter Braak, Louis Couperus, Willem Elsschot, André Gide,
André Malraux, Multatuli, Paul van Ostayen, A. Roland Holst, Stendhal, A. Vigoleis Thelen, Simon Vestdijk, Gerard Walschap, A. C. Willink


J.C. BloemJ.C. Bloem

 • Op de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (dbnl) is een informatie over de schrijver J.C. Bloem te vinden.

Menno ter BraakMenno ter Braak

 • Biografie door J.H.W. Veenstra op de website van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis > www.inghist.nl

 • Menno ter Braak in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren met een overzicht van zijn werken en uitgaven. > www.dbnl.org

 • Stichting Menno Ter Braak
  Website: www.mennoterbraak.nl
  Mennoterbraak.nl heeft het karakter van een tijdmachine: Ter Braak wordt getoond als een centrale figuur in het culturele leven van zijn tijd, het Interbellum. Een Kalendarium nodigt de bezoeker uit om kennis te nemen van wat zich in Nederland en de wereld afspeelde in het jaar of op de dag dat een tekst, een brief of een document tot stand kwam. Behalve het werk en de correspondentie zal men op mennoterbraak.nl ook literatuur over Ter Braak kunnen vinden, evenals editiegeschiedenissen, zakagenda's, fotomateriaal, manuscripten en afbeeldingen van bijzondere uitgaven.
  Voor de website zijn alle boeken en artikelen van Menno ter Braak (1902-1940) gedigitaliseerd. Behalve de werken en de artikelen die eerder werden gepubliceerd in het Verzameld Werk, zijn nu ook alle artikelen die na eerste publicatie niet werden herdrukt in eerste druk op de site aanwezig. Ook de integrale correspondentie van Ter Braak (ca. 4000 brieven van en aan) wordt op de site gepubliceerd. Van alle brieven is er een doorzoekbare leestekst naast een scan van het origineel beschikbaar.
  Doel van de makers van de site is om een publieksvriendelijke, rijk geïllustreerde bron van kennis over Ter Braak, zijn tijdgenoten en zijn tijd te creëren.

Louis CouperusLouis Couperus

 • Louis Couperus Genootschap
  Het Louis Couperus Genootschap werd in 1993 opgericht om liefhebbers van het werk van Louis Couperus (1863-1923) bijeen te brengen en wetenschappelijk onderzoek naar het leven en het oeuvre van de auteur te stimuleren. Inmiddels is
  het Genootschap uitgegroeid tot een van de grootste en meest actieve literaire genootschappen in Nederland.

Willem ElsschotWillem Elsschot


André GideAndré Gide
 • andregide.org
  www.andregide.org was designed and is maintained by Todd Sanders, an avid Gidian enthuiast living and working as a graphic designer and book publisher in Pittsburgh, Pennsylvania. He has an extensive collection of modern French literature in original publication and translation as well as a complete collection of Gide's books in English language first editions as well as many original French publications.

 • gidiana.net
  La site est hébergé par l’« André Gide Editions Project » de l’université de Sheffield (Royaume-Uni) en liaison avec l'Association des Amis d'André Gide . Sobre et à vocation scientifique, Gidiana est un site essentiellement textuel qui s’adresse à tous les chercheurs et aux curieux de l’histoire littéraire. On trouvera ici des informations précises sur la vie du prix Nobel 1947, mais aussi des textes rares ou difficilement accessibles sur l’œuvre de celui qui fut si étroitement lié à la vie littéraire de la première moitié du XXe siècle qu’il en était devenu, selon la formule consacrée, le contemporain capital.

 • Andre Gide Photo Archive [www.andregide.org]
  Welcome to the Andre Gide Photo Archive
  This site is organized by time periods

André MalrauxAndré Malraux

 • Amitiés internationales André Malraux
  Nous sommes une association culturelle, apolitique* née d'un voeu commun, celui d'honorer la mémoire d'André Malraux en encourageant la réalisation de tout projet destiné à faire connaître oralement ou par écrit les multiples formes de son génie.

MultatuliMultatuli

 • Multatuli Museum
  Op deze website vindt u informatie over de schrijver Multatuli (1820-1887), beroemd geworden door zijn boek Max Havelaar (1860).
  U treft onder andere aan een biografie en een bibliografie, een lijst van al zijn werken. Tevens is er informatie te vinden over het Multatuli Museum te Amsterdam en het Multatuli Genootschap.

 • 150 jaar Max Havelaar                 
  Op 15 mei 1860 verscheen de eerste druk van een boek dat meer stof deed opwaaien dan enig Nederlands literair werk voor die datum was gelukt. De auteur was de Amsterdammer Eduard Douwes
  Dekker, bekender als Multatuli. Het boek was Max Havelaar. Op 15 mei 2010 viert het Multatuli Genootschap dit feit met een symposium in De Balie, dat zich primair richt op de toekomst van Multatuli, op de kracht en de waarde die zijn teksten en het onderliggende gedachtegoed te bieden hebben aan huidige en toekomstige generaties. Het jubileumjaar brengt nog meer evenementen.
  Zie www.multatuli.nu
  Op deze site staat alle informatie over de evenementen in 2010 bij elkaar. In samenwerking met de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA, het Persmuseum, Uitgeverij Aksant, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), Uitgeverij Bas Lubberhuizen, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Stichting Literair Haarlem en vele anderen wil het Multatuli Genootschap laten zien en ervaren dat het gedachtegoed van Multatuli actueel blijft.

Paul van OstaijenPaul van Ostaijen


A. Roland HolstA. Roland Holst


StendhalStendhal


Thelen met wc-brilA. Vigoleis Thelen


Simon VestdijkSimon Vestdijk

 • Website van de Vestdijkkring [vestdijk.com]
  De website van de Vestdijkkring, met informatie over de schrijver Simon Vestdijk, zijn werk en de activiteiten van de kring.

 • Website van Mieke Vestdijk [svestdijk.nl]
  Op deze site vind je voorbeelden van gedichten, fragmenten uit essays, romans, novelles, korte verhalen, interviews, briefwisselingen, biografische gegevens van SV en zijn tijdgenoten, verwijzingen naar uitgevers die SV uitgaven/uitgeven, lijsten van leverbare titels, links naar sites over Ter Braak, Du Perron, Theun de Vries, Adriaan Roland Holst, Hugo Claus, Willem Frederik Hermans, de Anton Wachter Romans, bibliotheken en antiquariaten, symposia, literaire genootschappen en vakgroepen in het buitenland waar Nederlandse taal & literatuur wordt onderwezen en bestudeerd. relevante e-mailadressen en boekverslagen, informatie over Harlingen en Doorn en andere plaatsen die een rol spelen in de romans en gedichten etc...
  Citaten over het Emily Dickinson-essay uit de Briefwisseling Ter Braak – Du Perron

walschapGerard Walschap


A.C. WillinkA.C. Willink

Homepage: edpg.nl   E-mail: info@edpg.nl
© 2002-2014   E. du Perron Genootschap.  Laatste wijziging 13-03-2014.

ontwerp WAMdesign amsterdam

 

 

Duco Perkens. Kwartier per dag. Antwerpen : De driehoek, 1924.E. du Perron. Het land van herkomst. 1935. Omslag.Bij gebrek aan ernst zijnde de volledige werken van Duco Perkens, 1926.Bij gebrek aan ernst zijnde de volledige werken van Duco Perkens, 1926.Bij gebrek aan ernst zijnde de volledige werken van Duco Perkens, 1926.